Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





Ruiny kostela sv. Mikuláše v Budyšíně jsou lužicko-srbským Slavínem

Publikováno: 21.11.2016

Mezi skvosty měst a zároveň reprezentační objekty, i když v cestovním ruchu málokdy zařazovanými, patří místa posledního odpočinku. Hřbitovy dávají na vědomí, jak si daná oblast váží svých předků a jak zachovává jejich památku.

Navštívit hřbitovy Lužice v sousedním Sasku může být právě v době Dušiček, kdy se v Německu slaví den reformace a svátek Všech svatých, který je dnem klidu v některých spolkových zemích, neobvyklým zážitkem a setkáním i s českou historií.

Žitavský hřbitov lze při jízdě vlakem z Liberce spatřit po levé straně kolejí před příjezdem na nádraží. Zaujme na něm několik řad pamětních desek se jmény vojáků, padlých na frontě v Rusku během druhé světové války.

V Herrnhutu, jen kousek od Žitavy, posvátné místo založili Moravští bratři. Jejich hroby jsou zdobeny jen betonovou deskou metr krát metr. Hrob číslo 1 patří zakladateli Christianovi Davidovi z Nového Jičína.

Neméně zajímavým je horský hřbitov na hradě Ojbínu v Žitavských horách. Nádhernou barokní hrobku postavili šlechtici Kanitz-Kyaw na hřbitově v Heinewalde roku 1715.

Nejčastěji navštěvovaným hřbitovem v Horní Lužici a centru Lužických Srbů je místo posledního odpočinku významných mužů tohoto statečného národa. Na nejvyšším místě města Budyšína (Bautzenu) se nachází hrad Ortenburg, kde v ruinách gotického chrámu sv. Mikuláše spočívá slovanská historie, dnes už jen asi šedesátitisícové populace Lužických Srbů.

Oázou klidu v padesátitisícovém městě je Nikolaifriedhof - hřbitov sv. Mikuláše vedle městské věže a zbytků hradeb. Kostelu sv. Petra v roce 1407 poskytl měšťan von Unaw své pozemky za účelem vybudování chrámu, místa odpočinku nedaleko kostela sv. Mikuláše. Chrám v roce 1634 zničili Švédové a od té doby jeho ruiny tvoří romantické místo odpočinku významným osobám města, ponejvíce Lužických Srbů.

Věž svatého Mikuláše byla postavena jako součást opevnění města a její pozoruhodností je portrét Petra Prischwitze, který v roce 1429 chtěl otevřít brány husitskému vojsku, které město obléhalo. Záměr se nepodařil a zrádce byl popraven. Malý domek vedle hřbitova sloužil též jako izolace pro nemocné morem.

Kostel sv. Mikuláše byl od svých počátků v 15. století využíván především Lužickými Srby a jeho historie je stejně pohnutá jako osudy tohoto slovanského národa. Lužičtí Srbové do jeho ruin chodí uctívat své velikány, z nichž zde jsou pochováni: Michał Hórnik , Georg Wuschanski , Filip Rězak a Jan Bulank, kteří se zasloužili o kulturu národa. Jejich osudy jsou těsně spjaty i s osudy našeho národa. Hřbitov je součástí turistické prohlídky města.

novinky.cz 30.10.2016 Milan Turek

 



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597